Friday, October 22, 2010

Ülesanne 6

Ühe virtuaalkogukonna kirjeldus

Kuna olen alati internetisuhtlusele eelistanud inimestega nö näost näkku suhelda, pole ma kuigi suur virtuaalkogukondade kasutaja, kuigi siiski, mis seal salata, mõnda olen oma elu jooksul siiski kasutanud. Praegu kasutan aeg-ajalt vaid Facebooki. Seega otsustasingi sellest kirjutada.
Facebooki näol on tegemist 2004. aastal loodud virtuaalse sotsiaalvõrgustikuga, millel on tänaseks juba üle 500 miljoni kasutaja üle maailma. Iga vähemalt 13-aastane isik võib luua endale isikliku Facebook´i konto, lisada teisi kasutajaid oma sõpradeks ning vahetada nendega sõnumeid (nii mailitsi kui reaalajas). Samas võimaldab Facebook inimestel ühineda mingi ühise näitaja alusel (näiteks kool, töö või huvialad) "kommuunideks".
Aga mida huvatavat veel Facebooki kohta võiks teada?
Näiteks seda, et suhtluskeskkonna nimi on tulnud USAs igal aastal kolledzites esmakursuslastele välja jagatavate raamatute, mis on loodud aitamaks neil paremini kooli sisse elada ja oma uute (kooli)kaaslastega tuttavaks saada, kõnekeelsest nimetusest.
Ja et Facebooki loojaks on  arvutiteaduse üliõpilane Mark Zuckerberg ja tema kaasüliõpilased E.Savarin, D.Moskovitz ja C.Hughes. Algselt oli nende loodud virtuaalkogukond loodud vaid Harvardi üliõpilastele, kuid õige pea laienes see ka Bostoni Ivy League´i ning Stanford´i  omadele ja lõpuks üle kogu maailma, kõigile, kes on vähemalt 13-aastased.
Jaanuar 2009 seisuga on Facebook kasutuselt teine interneti virtuaalkogukond maailmas, pärast MySpace´i.

Allikas: http://en.wikipedia.org/wiki/Facebook

1 comment:

  1. Taustakirjeldus antud suhtluskeskkonnast on teil õnnestunud, aga kuidas on lood nimetatud keskkonna sisulise poolega, miks ta on võitnud nii suure populaarsuse, miks kasutate ise seda keskkonda, kas erivajadustega inimesed saavad antud keskkonnaga liituda jne.? Näete kui palju küsimusi tekkis, millele oleks veel vastust oodanud.

    ReplyDelete