Friday, October 1, 2010

Ülesanne 4

Valisin võrdluseks kaks nägemispuuetega inimestele mõeldud infotehnoloogilist lahendust, punktkirja klaviatuuri ja reljeefse arvutihiire.
Punktkirja klaviatuur (inglise keeles braille keyboard), ka Braille´i klaviatuur, on arendatud Perkinsi-tüüpi punktkirja trükimasinast ja tähendab reeglina üht kahest:
·        Klaviatuuri, mis on mõeldud punktkirja sisestamiseks. Kusjuures klassikalisel punktkirja kirjutusmasina klaviatuuril on 6 põhisõrmist (üks iga punkti jaoks), tänapäevastel on sõrmiseid aga 8 ja lisaks veel juhtklahvid.
·        Tava- või erikujulist (näiteks ühe käe) klaviatuuri, mille klahvidel on (harilikult lisaks nähtavatele sümbolitele) ka punktkirjamärgid.
Reeglina on punktkirja klaviatuuril väiksemad mõõtmed kui tavalisel ja seetõttu on seda ka oluliselt kergem kaasas kanda.
Reljeefne arvutihiir on arvutihiire sarnane seade, mis lisaks tavahiire funktsioonile annab tagasisidet reljeefsete elementide kaudu hiire seljal või ka erinevate vibreerivate osade kaudu. Oluliseks plussiks on seadme väikesed mõõtmed ja mobiilsus.
Minu arvates on mõlema, nii punktkirja klaviatuuri kui ka reljeefse hiire näol tegemist äärmiselt tänuväärsete abi – ja töövahenditega nägemispuuetega inimestele. On väga meeldiv tõdeda, et maailm meie ümber on iga päevaga muutumas üha tolerantsemaks ja et kõigi, ka erivajadustega, ühiskonnaliikmete (eri)vajadusi arvestavaks.

Kasutatud allikad:

No comments:

Post a Comment